• İNKACERT BELGELENDİRME HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.

MAKİNA EMNİYETİ CE BELGESİ

MAKİNA EMNİYETİ CE BELGESİ

MAKİNA EMNİYETİ CE BELGESİ

 

MAKİNA EMNİYETİ CE BELGESİ

MAKİNA CE BELGESİ MAKİNA EMNİYETİ CE BELGESİ

Makina Emniyeti Ce belgesi almak için , ürün resmi, çalışma prensibi, varsa teknik resmi ile bize başvuru yapabilirsiniz.

Ürününüzün standardları belirlenip, testleri yapıldıkdan sonra teknik dosya oluşturulması sağlanır ve belgelendirme işlemine geçilir.

MAKİNA Ce belgesi veren firmalar , test kuruluşlar ve danışmanlık yapan firmalar birbirlerine entegre olarak çalışmaktadır. Danışmanlık firmaları ve test firmaları belge veremezler, Test firmaları test yapıp testin sonucunu bildirir, danışmanlık firması teknik dosya oluşturur, belgelendirme firması da denetim ve teknik dosya kontrolü yaparak belgelendirme yapar.
Makina Ce belgesi veren firmalar listesine bakıldığında sektördeki rekabet ortaya çıkmaktadır. Ce belgelendirme işlemi yetkinlik ve tecrübe isteyen bir iş olduğundan firmanızın problem yaşamaması için yönetmeliklere ve ürüne hakim mühendisler tarafından danışmanlık hizmeti almanız tavsiye edilmektedir.
İnkacert belgelendirme makina ce belgesi veren kuruluş olarak mühendislerden oluşan ekibiyle size hizmet vermektedir. En uygun fiyatlarla en kısa sürede belgelendirme hizmeti verilmektedir. Firmamız Türkiye genelinde hizmet vermektedir. Sakarya Bursa Ankara ve istanbulda şubelerimiz bulunmaktadır.
makina için Ce Belgesi almak ve ce işaretini ürüne iliştirmek için yapmanız gerekenler öncelikle ürününüzün hangi yönetmelik veya yönetmelik kapsamında olduğunu belirleme ile başlar, ürünün yönetmeliği belirlendikten sonra en güncel yönetmelik incelenerek ürünün standardları tespit edilir belgelendirmenin hangi modül üzerinden yapılacağına karar verilir, gerekli testler belirlenir, ürünün teknik resimleri ve kullanma klavuzu incelenir, teknik dosya oluşturulması işlemi yapılır ve en son olarak denetim raporlama ve ce belgelendirme işlemi gerçekleştirilir. Ce belgesi veren kuruluşlardan olan inkacert belgelendirme bu hizmetleri sizin için gerçekleştirmektedir.

 

 

EN UYGUN FİYATLARLA UZMAN MÜHENDİS KADROSU İLE CE BELGELENDİRME

İnkacert Uluslararası Belgelendirme Denetim Eğitim ve Gözetim Hizmetleri
10 Yılı aşkın tecrübesiyle müşteri memnuniyetini ön planda tutarak sizlere hizmet vermektedir.

 

2006/42/AT MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ 

98/37/EC sayılı AB’nin Makineler Direktifi’nde, bu direktif kapsamındaki makinelerin karşılamak zorunda oldukları temel gerekler tespit edilmektedir.

Sağlık ve güvenlik gerekleri, tasarım esnasındaki diğer hususların yanında, özellikle; materyaller, aydınlatma, çalışma, acil duruş, mekanik risklere karşı korunma, denge, koruma kalkanı ve güvenlik tesisatı, elektrikle ilgili riskler, patlama tehlikesi, titreşimler, gürültü, radyasyon, emisyonlar ve makinenin üzerindeki bakım ve emniyet işaretleri ile ilgilidir.

Makinenin tip plakası, CE işaretini, imalatçının adı ve adresini, ürünün seri ve/veya tip numarasını ve imalat tarihini ihtiva etmelidir.

Makineler Direktifi 1 Ocak 1993 tarihinde yayımlanmış ve 2 yıllık bir geçiş döneminden sonra 1 Ocak 1995 tarihinden sonra tam olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu tarihten beri direktif kapsamına giren her yeni ürünün CE işareti ile etiketlenme zorunluluğu bulunmaktadır.

91/368/EEC sayılı direktif ile yapılan değişiklik ile, diğer hususların yanında kişileri taşıma ve kaldırma araçları ile güvenlik parçalarına sahip makineler de bu direktif kapsamına alınmıştır. Bu ürünler için geçiş dönemi biraz daha geç bir tarih olan 1 Ocak 1997 tarihinde sona ermiştir.

Eğer bağımsız olarak CE uygunluk işareti iliştirilmiş bir kaç makine bir üretim bandına monte edilirse o zaman bu kombinasyon da direktifle uyumlu olmak zorundadır. İlave riskler veya değiştirilmiş riskler, risk analizleriyle kontrol edilmek zorundadır. Daha sonra tasarımcı, kullanıcı ya da tedarikçilerden birisi bir uygunluk beyanı düzenleyerek nihai sorumluluğu alır ve CE işaretini monte edilen sisteme iliştirir.

MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMI

Makine Direktifi, aşağıda belirtilenler hariç, en az bir parçası hareket eden, muhtelif parça ve gruplardan oluşan ve malları işlemeye, taşımaya veya ambalajlamaya yarayan tüm makineler ile arıza veya kötü çalışma durumlarında bunların etkisine maruz kalan insanların güvenliğine ve sağlığına yönelik riskleri bertaraf etmeye yönelik bir güvenlik fonksiyonu yerine getirmek üzere pazara arzedilen emniyet teçhizatlarını içerir:

  • hasta ile doğrudan temas eden tıbbi kullanım amaçlı makineler,
  • yüklerin kaldırılması ve indirilmesi için kullanılan bir makine olmadıkça, güç kaynağı sadece doğrudan uygulanan kol gücü olan makineler,
  • fuar alanlarında ve/veya eğlence parklarında kullanılan özel makineler,
  • buhar kazanları, tanklar ve basınçlı kaplar,
  • özellikle nükleer amaçlar için tasarlanmış veya hizmete konulmuş ve bozulmaları halinde radyoaktivite yayan makineler,
  • bir makinenin parçasını teşkil eden radyoaktif kaynaklar,
  • ateşli silahlar,
  • benzin, mazot, parlayıcı sıvılar ve tehlikeli maddeler için depolama tankları ve boru hatları,
  • sadece yolcuların hava veya karayolu, demiryolu veya su yolu şebekeleriyle taşınmasına mahsus araçlar ve bunların römorkları ile eşyanın hava ve kara yolu veya demiryolları ve su yolları şebekeleriyle taşınması için tasarlanmış araçlar ve bunların römorkları (maden üretim sanayiinde kullanılan araçlar da dahil),
  • denizde hareket eden vasıtalar ve seyyar açık deniz tertibatları ile bunların üzerindeki teçhizatlar,
  • füniküler dahil kişilerin kamuya açık veya özel taşınmalarına mahsus kablolu taşıma hatları,
  • 74/150/EEC sayılı Direktifin 1.1 maddesinde belirtilen tarım ve orman traktörleri,
  • özellikle askeri amaçlarla veya emniyeti sağlamak amacıyla tasarlanmış ve inşaa edilmiş makineler,
  • 15 dereceden daha fazla bir eğimle yerleştirilmiş sabit raylar arasında hareket eden bir kabine sahip insan ve eşyaların taşınmasına mahsus asansörler ile madenlerde kullanılan cevher asansörleri, tiyatro asansörleri ve insan ve/veya yük kaldırmak için kullanılan şantiye asansörleri,
  • üzerlerinde küçük dişlilerin hareket ettiği ray kullanan insan taşıyıcı araçlar.

Makineler veya emniyet teçhizatları için, bu direktifte atıfta bulunulan risklerin kısmen yada tamamen özel Topluluk direktifleri kapsamında yer alması halinde, bu direktif (makine direktifi) risklere karşı bu tür makinelere veya emniyet teçhizatlarına uygulanmayacaktır.

Makineler için, risklerin esas itibariyle elektrikten kaynaklandığı durumlarda, bu tür makineler, münhasıran 73/23/EEC sayılı Alçak Gerilim Cihazları direktifi kapsamına girer.

Bir ürüne birden fazla yeni yaklaşım direktifi uygulanıyor olabilir. Böyle bir durumda Makineler Direktifinin birinci maddesinin dördüncü ve beşinci alt-bölümleri uygulanmadıkça ürün ilgili bütün direktiflerin gereklerine uygun olmak zorundadır.

Kullanılmış (ikinci el) makineler

İkinci el makinelerin Makineler Direktifinin kapsamına girip girmediği konusunda oldukça karışık bir durum bulunmaktadır. Makineler Direktifi sadece yeni makineleri kapsamına almaktadır. Bunun sonucu olarak 1 Ocak 1995 tarihinden önce piyasaya arz edilen makineler bu direktifin kapsamı dışında kalmaktadır. Yine bu makineler bu tarihten sonra ikinci el olarak ticarete konu olurlarsa da bu Direktif hükümleri uygulanmamaktadır. Ancak 1 Ocak 1995 tarihinden sonra Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) dışından ithal edilmiş olan ikinci el makineler yeni makineymiş gibi kabul edilmek ve AEA piyasasına sunulduğunda CE işareti taşımak zorundadır.

Makinelerin tamir ve bakımı

Makinenin bakımı sırasında yıpranan ya da bozulan parçalar orijinaliyle eşdeğer veya benzer parçalarla değiştirilebilir ancak, bu genelde makinenin emniyet risklerini değiştirmemelidir. Bu durumda makinenin uygunluğunun tekrar değerlendirilmesine gerek yoktur. Ancak değiştirilen parçalar orijinalinden büyük ölçüde farklılık gösterirse emniyet gerekleri değişebilir. Bu durumda makinenin, direktifin emniyet gereklerini karşılayıp karşılamadığı yeniden belirlenmelidir. Örneğin; bir araçtaki motorun daha güçlü bir motor tipi ile değiştirilmesi aracın süspansiyonunun, sürüş şaftının ve frenlerinin de değiştirilmesini gerekli kılabilir. Bu durumda, değerlendirilmesi gereken yeni bir makine yaratılmış olur.

İşyerinde sağlık ve emniyet

Eski makinelerin teslimatı ile ilgili olarak, imalatçılar, makine satın alan işverenlerin kendi çalışanlarına Makineler Direktifinin bütün gereklerini karşılayan makineleri sağlama zorunluluğu bulunduğunun farkında olmalıdırlar. Bu yükümlülük Makineler Direktifinden değil; 89/655/EEC sayılı “İşyerinde İşçilerin İş Teçhizatı Direktifi”nden kaynaklanmaktadır. Bunun sonucu olarak alıcıların/işverenlerin yükümlülüğü yalnızca makinelerin CE işareti taşıyıp taşımadığını ve bir AT Uygunluk Beyanı bulunup bulunmadığını kontrol etmekle ortadan kalkmamaktadır. Herhangi bir şüphe durumunda işveren makinelerin güvenilirliğini kendiliğinden araştırmak ve makinenin temel emniyet ve sağlık gereklerini yerine getirmesinde gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Uygulanabilen Öteki Direktifler LVD VE EMC DİREKTİFİ

Makineler Direktifinin yanında Alçak Gerilim ve Elektromanyetik Uyumluluk Direktifleri de genel olarak makinelere uygulanabilir. Bunun yanı sıra, İnşaat Malzemeleri Direktifi, Basit Basınçlı Kaplar ve Basınçlı Cihazlar Direktifi gibi diğer bazı direktif kombinasyonu da mümkündür.

 

İLETİŞİM ADRESLERİ

İSTANBUL

Emekyemez Mahallesi Tersane Caddesi İlyasoğlu İşmerkezi No:129 D:13 Karaköy/ Beyoğlu / İstanbul

ANKARA

Yukarı Öveçler Mh. 1065 Cd. Çankaya Ankara  

SAKARYA

Kurtuluş Mh. Subaşı Sk. Rıdvan garip İşmerkezi No:21/1 Kat 3 No:3  Sakarya Adapazarı

BURSA 
Beşevler Sanayi Sitesi 82. Blok No: 75 Kat:2 Nilüfer/ BURSA

Adana 

Yeşilyurt Mahallesi 70523 Sokak No: 18 Seyhan / Adana

Kırklareli 

Yılmaz Mh. Ali Rahmet Pektaş Sk. No:2 D:2 Lüleburgaz / Kırklareli